Protetică Dentară

Protetica Dentară

Protetica dentară este o ramură a stomatologiei care se concentrează pe înlocuirea dinților lipsă sau deteriorați cu ajutorul protezelor dentare. Aceste proteze pot fi parțiale sau totale, și pot include proteze dentare fixe (cum ar fi coroanele și punțile) sau proteze mobile (cum ar fi protezele dentare detașabile). Scopul proteticii dentare este de a restabili funcția masticatorie, estetica și confortul pacienților, contribuind la îmbunătățirea calității vieții și a sănătății orale. Aceasta implică proiectarea, fabricarea și ajustarea protezelor dentare pentru a se potrivi cât mai bine nevoilor și anatomiei individuale ale pacienților.

Coroană unidentară

Coroana unidentară, sau coroana dentară, este o proteză dentară fixă care acoperă și înlocuiește un singur dinte deteriorat sau slăbit. Aceasta se confecționează din materiale rezistente, cum ar fi ceramică, zirconiu sau metal, și este proiectată pentru a se potrivi estetic și funcțional cu celelalte dinți. Scopul coroanei unidentare este de a restabili funcția masticatorie, a proteja dintelui deteriorat și a îmbunătăți estetica zâmbetului. Procedura implică pregătirea dintelui prin îndepărtarea țesutului afectat și apoi aplicarea coroanei pentru a o fixa permanent. Aceasta este o soluție eficientă pentru a salva un dinte slăbit sau a înlocui unul deteriorat, contribuind la menținerea sănătății dentare și la aspectul estetic al zâmbetului.

Punți dentare

Punțile dentare reprezintă proteze fixe utilizate pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă. Ele constau din coroane dentare ancorate pe dinții naturali existenți sau pe implanturi dentare și conectate printr-un dinte artificial sau mai mulți. Punțile sunt confecționate din materiale rezistente, precum metal, ceramică sau o combinație a acestora, și sunt personalizate pentru a se potrivi perfect în cavitatea bucală, în funcție de necesitățile și anatomia fiecărui pacient. Aceste proteze nu doar înlocuiesc dinții lipsă, ci și restabilesc funcția de mestecare, ajută la menținerea alinierii corecte a dinților rămași și contribuie la estetica zâmbetului. Cu o îngrijire corespunzătoare și vizite regulate la stomatolog, punțile dentare pot oferi o soluție durabilă și eficientă pentru înlocuirea dinților pierduți.

Proteze Dentare

Protezele dentare parțiale și totale sunt dispozitive de înlocuire a dinților, utilizate pentru a restabili funcția masticatorie și estetica zâmbetului. Protezele parțiale înlocuiesc doar dinții lipsă și sunt atașate de dinții naturali rămași cu ajutorul elementelor de fixare. Protezele totale, cunoscute și sub numele de proteze dentare complete, înlocuiesc toți dinții dintr-o arcadă și sunt susținute de țesuturile moi ale cavității bucale. Ambele tipuri de proteze sunt confecționate din materiale rezistente și sunt personalizate pentru a se potrivi anatomic și estetic, contribuind la îmbunătățirea funcționalității și a aspectului zâmbetului pacientului.

Proteze dentare pe implant

Protezele dentare pe implant, cunoscute sub denumirile “All-on-4” și “All-on-6”, reprezintă soluții inovatoare pentru înlocuirea dinților lipsă sau deteriorați. Aceste proteze sunt ancorate ferm pe un număr redus de implanturi dentare (4 sau 6), oferind stabilitate și rezistență semnificative. “All-on-4” folosește 4 implanturi pentru a susține o arcadă completă de dinți, în timp ce “All-on-6” utilizează 6 implanturi pentru aceeași scop. Aceste proteze fixe oferă pacienților o restaurare funcțională și estetică rapidă, fără necesitatea implanturilor separate pentru fiecare dinte în parte, reprezentând astfel o opțiune populară pentru cei care doresc să-și îmbunătățească calitatea vieții și să obțină un zâmbet natural și sănătos.

Call Now Button