Ortodonție

Ortodonția

Ortodonția este o ramură a stomatologiei care se ocupă de corectarea și alinierea dinților și maxilarelor pentru a îmbunătăți funcția masticatorie, estetica zâmbetului și sănătatea orală. Aceasta implică utilizarea aparatelor ortodontice, mobile sau fixe, pentru a ajusta poziția dinților și a maxilarelor în timp, contribuind la îmbunătățirea alinierii dentare și corectarea problemelor precum dinții strâmbi, supraaglomerarea sau separarea excesivă a dinților. Ortodonția este esențială pentru obținerea unui zâmbet sănătos și armonios, și poate avea beneficii pe termen lung pentru funcția masticatorie și starea generală de sănătate orală a pacienților.

Aparate dentare mobile

Aparate dentare mobile: Acestea sunt aparate dentare care pot fi îndepărtate de către pacient și sunt utilizate în special pentru tratamente la copii sau în cazuri mai ușoare de aliniere a dinților. De obicei, sunt recomandate pentru corectarea problemelor minore sau pentru a menține poziția corectă a dinților după îndepărtarea aparatelor fixe.

Aparate dentare fixe

Aparate dentare fixe : Acestea sunt cele mai obișnuite și constau din bracket-uri sau cleme care sunt lipite pe dinți și conectate cu sârme care aplică presiune pentru a muta dinții în poziții corecte. Bracket-urile pot fi din metal sau ceramice, safir (transparente) și sunt eficiente pentru corectarea unei game variate de probleme ortodontice.

Aparate dentare invizibile

Aparate dentare invizibile (aparate transparente): Aceste aparate sunt concepute pentru a fi mai discrete și pot include variante precum Invisalign sau aparate dentare linguale. Invisalign folosește seturi personalizate de aliniatoare / gutiere transparente pentru a corecta treptat poziția dinților, fiind aproape invizibile. Aparatele dentare linguale sunt montate pe partea din spate a dinților, astfel încât să nu fie vizibile în mod obișnuit.


Fiecare tip de aparat dentar are avantaje și limitări, și alegerea depinde de nevoile individuale ale pacientului și recomandările ortodontului!

Call Now Button